Δεν χάνεις κιλά; Μήπως "φταίει" το έντερό σου;

α
Στο ανθρώπινο έντερο κατοικούν άπειρα στελέχη μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, ιοί) που αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα, ο «2ος εγκέφαλος».
Οι έρευνες,  δείχνουν ότι όταν τρεφόμαστε υγιεινά με φυτικές ίνες και προβιοτικά, οι μικροοργανισμοί αυτοί λειτουργούν αρμονικά και συντελούν στη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συμβάλουν στην καλή σωματική αλλά και ψυχική (σεροτονίνη, ενδορφίνες) υγεία μας.
Όταν τρεφόμαστε αυτοκαταστροφικά, σε βάρος της υγείας μας, με πολλές επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη και κρέας η συμβίωση γίνεται προβληματική, αποκαλείται δυσβίωση, δηλαδή  μη-αρμονική διαβίωση ανάμεσα στους μικροοργανισμούς και προκαλεί πολλά προβλήματα. Η κατάσταση ορίζεται γενικά ως χρόνια ήπια φλεγμονή του εντέρου.
Μεταβολές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου προκαλούν φλεγμονές του εντέρου ή (Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου- ΙΦΝΕ), διαταραχές θρέψης, δυσαπορρόφηση και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών και αντίστοιχες ασθένειες, καρκίνο,  μεταβολικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές ή σύνδρομα κλπ.
Σχετική εικόνα
Με την κακή λειτουργία του εντέρου σχετίζονται έντονες αλλαγές της διάθεσης και του άγχους (με έκκριση τοξινών) και αύξηση βάρους ή εγκατάσταση παθολογικού σωματικού βάρους (παχυσαρκία), λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλα. 
Πιο συγκεκριμένα, τα βακτήρια του εντέρου, συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που έχουν υποστεί πέψη και αποφασίζουν την ποσότητα και το είδος της τροφής που λαχταράμε να φάμε. Έτσι καθορίζεται το τι θέλεις να φας σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης και άγχους, ψυχολογικής πίεσης, ή όταν βαριέσαι ή ζεις κάποιο έντονο συναίσθημα.
Η διαδικασία που συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι ακριβώς όπως η διαδικασία του εθισμού με άλλες ουσίες. Άρα αν έχεις συνηθίσει το εντερικό σου μικροβίωμα σε υγιεινές επιλογές θα συνεχίσει να σου ζητά τις ίδιες ενώ αν το εντερικό σου μικροβίωμα συνήθισε να σου ζητά πολύ γλυκά ή πολύ ανθυγιεινά τρόφιμα θα συνεχίζει να κάνει το ίδιο.
α gut-bacteria

Τα βακτήρια διαλύουν τους υδατάνθρακες σε Λιπαρά Οξέα Μικρής Αλύσου ( Short Chain Fatty Acids- SCFA).  Όταν τα λιποκύτταρα εντοπίσουν την αύξηση των επιπέδων ΛΟ ΜΑ, απελευθερώνουν την ορμόνη λεπτίνη (ορμόνη που μας διατηρεί σε υγιές σωματικό βάρος).
Κυρίως η λεπτίνη και η σεροτονίνη σε συνεργασία με άλλες ορμόνες, στέλνει το μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο. Αν όμως δεν απελευθερωθεί αρκετή SCFA, λόγω βλάβης του μικροβιώματος, τότε συμβαίνει το αντίθετο και καθυστερούμε να νιώσουμε κορεσμό.
Το «μικροβίωμα της παχυσαρκίας» δρα αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αντλεί περισσότερες θερμίδες από την τροφή μας. Επί πλέον, η χλωρίδα επηρεάζει κάποια κύτταρα ελέγχοντας την κατανάλωση ενέργειας και την αποθήκευσή της. Υπάρχουν όμως πολλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων το μικροβίωμα οδηγεί σε αύξηση βάρους.ε.png

Άρα, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ περιττών κιλών ή παχυσαρκίας και της λειτουργίας του εντέρου. Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί παχύσαρκοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων στο έντερο.
Τροφές φιλικές προς το έντερο 
Τρόφιμα ζύμωσης όπως ξινολάχανο, compuha, προϊόντα γαλακτικής ζύμωσης ( κεφίρ, παραδοσιακό, γιαούρτι, αριάνι).
Προβιοτικά: Ενίσχυση ανοσοποιητικού, πέψη, προστασία από μικροβιακές λοιμώξεις κ.α
Πρεβιοτικά: τρέφουν τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν ήδη στο σώμα και επηρεάζουν τα βακτήρια του πεπτικού προάγοντας την ευεξία και την υγεία.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα πρεβιοτικά είναι υδατάνθρακες που δεν διασπώνται αλλά φτάνουν στο παχύ έντερο, και υπόκεινται σε ζύμωση από τα βακτήρια και επηρεάζουν θετικά την μικροχλωρίδα του εντέρου.
Τροφές με πρεβιοτικό αποτέλεσμα: κεφίρ, γιαούρτι, ξινολάχανο (kimchi),κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, μπανάνα και άλλα τρόφιμα που μπορεί να έχουν περισσότερη λειτουργική ικανότητα. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούμε να «ενεργοποιήσουμε» με διάφορες μεθόδους.
αβ
Φυτικές Ίνες: γενικά οι σύνθετοι υδατάνθρακες (οι άπεπτες /αδιάλυτες ίνες, Φρουκτο Ολιγο Σακχαρίτες- FOS κ.α) είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τα καλά βακτήρια. Η ζύμωση τους, στο έντερο, χαμηλώνει το pH και βοηθά στον περιορισμό των κακών βακτηρίων.
Έτσι χρειάζεται να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
  • Φρούτα: Bατόμουρα ( berries), μήλα, μπανάνα, πορτοκάλι, φράουλες.
  • Λαχανικά όπως φασολάκια, σκούρα πράσινα φυλλώδη, λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Τροφές όπως καλαμπόκι, ψητή πατάτα (όχι ζεσταμένα, για να έχουν περισσότερη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου που λειτουργεί ως φυτική ίνα.
  • Δημητριακά όπως κριθάρι, βρόμη, ρύζι ολικής ή ανεπεξέργαστο και μακαρόνια ολικής.
  • Καρποί : ειδικά τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια ( πεκάν).
μεσογειακή
Τι  βλάπτει την υγεία του εντερικού μικροβιώματος 
Υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές: διατροφή με πολλά λιπαρά και πλούσια σε ζάχαρη «τρέφει» τα παθογενή βακτήρια του εντέρου. Δεν πειράζει να φας λίγα από αυτά όμως όταν βασίζεται σε αυτά και σε συνδυασμό με λίγες φυτικές ίνες, δημιουργείται πρόβλημα. Έτσι δημιουργείται το «Διατροφικό Χάος».
Αντιβιοτικά : μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι απαραίτητα και να σώσουν τη ζωή σου, όμως τα αντιβιοτικά αδιακρίτως σκοτώνουν τα βακτήρια του σώματος, προκαλώντας διαταραχές της χλωρίδας απαιτώντας ενέργειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Για αυτό η λήψη αντιβιοτικών να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η επαναλαμβανόμενη χρήση και ακατάλληλη χρήση τους προκαλεί «δυσβίωση» και ανισορροπία στην ομοιόσταση του οργανισμού.
Στρες: το άγχος έχει πολλές μορφές αλλά είναι γενικά ό,τι επηρεάζει την ομοιόσταση και την ισορροπία. Αυτό το στρες μπορεί να είναι ψυχολογικό, σωματικό (η αϋπνία επηρεάζει τα βακτήρια), ή κοινωνικό (δηλαδή να νιώθεις αποκλεισμένος. Όλα αυτά επηρεάζουν την ποικιλία, τη σύνθεση και τον αριθμό των βακτηρίων.
δ.jpg
Τι να κάνω 
Μαγείρευε περισσότερο στο σπίτι. Η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι βοηθά να αποφύγεις την κατανάλωση νεκρών τροφών(τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές, «νεκρές» τροφές, δηλαδή μαγειρεμένες σε θερμοκρασία πάνω από 42 0°C), κρυμμένα λιπαρά και άλλες άγνωστες βλαβερές ουσίες.
γ
Φρόντιζε για την άθληση ή την επαρκή άσκηση σε συνδυασμό με την ενυδάτωσή σου
Στόχευε να κοιμάσαι 7-9 ώρες και να έχεις λιγότερα επίπεδα άγχους καθημερινά

Σχόλια