"Λεξικό" ζυμαρικών και πρωτότυπες συνταγές


carbohydrates, eat, food, lasagna, noodles, nutrition, pasta, penne, spaghetti, HD wallpaper


Σπαγγέτι ή μακαρόνια ή πάστα.. Όπως και να τα πούμε έχουν το δικό τους φανατικό κοινό που τα λατρεύει και δεν τα αλλάζει με τίποτα. 

Το αρχικό μήκος των σπαγγέτι ήταν 50εκ. αλλά με τα χρόνια «κόπηκαν στη μέση» για πρακτικούς λόγους και σήμερα κυκλοφορούν στο μήκος των 25εκ.

Η πρώτη καταγραφή που αφορά τα ζυμαρικά έγινε από τον Μουσουλμάνο γεωγράφο Muhammadal-Idrisi στις αρχές του 12ου αιώνα ο οποίος περιγράφει στα έργα του τις νοικοκυρές στη Σικελία να τα ζυμώνουν, να τα κόβουν και να τα ξεραίνουν στον ήλιο.
*Στα μέσα του 15ου αιώνα τα εστιατόρια συνήθιζαν να σερβίρουν με τέτοιο τρόπο ώστε οι πελάτες να τρώνε ανά δύο από ένα πιάτο. 

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν μόνο 2-3 είδη ζυμαρικών και ότι μόνο οι Ιταλοί ξέρουν να τα φτιάχνουν ιδανικά.

Όμως η αλήθεια είναι ότι και η Ελλάδα έχει τη δική της μακρά παράδοση και τα μυστικά γύρω από τα ζυμαρικά. Σκεφτείτε μόνο τον τραχανά και τους γιοφκάδες ή χιλοπίτες. 

Όπως και να έχει ξέρουμε πως τα μακαρόνια σε οποιαδήποτε μορφή τους είναι από τους πιο νόστιμους υδατάνθρακες μαζί με τα λαχανικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, τα αμυλούχα όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά ακόμη και για το βράδυ τις περισσότερες φορές είναι απολύτως απαραίτητα γιατί αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και φυσικά βοηθούν στο να υπάρξει κορεσμός. 
Σκεφτείτε: Τι παχαίνει τελικά: 1μπολ ζυμαρικά με πρωτεϊνούχα τροφή & σαλάτα ή 1μπολ πατατάκια;
Δεν έχει να κάνει ποτέ τόσο με τις θερμίδες όσο με την "φτωχή" ποιότητα που προσφέρει η τροφή μας!
Όσο και να φαίνεται δυσνόητο το να επιλέξεις πατατάκια για βραδινό το πιο σίγουρο είναι ότι δεν θα σε χορτάσει κανονικά και πραγματικά! Οπότε ίσως μετά χρειαστεί να φας και κάτι υγιεινό πχ ένα κανονικό μαγειρεμένο φαγητό. 
Δοκίμασε λοιπόν, πρώτα να καταναλώσεις κάτι μαγειρεμένο και μετά διάλεξε και τα  αγαπημένα σου πατατάκια! Έτσι θα καταλήξεις στα δικά σου συμπεράσματα!!!

Βέβαια, όπως όλα τα πράγματα στα τρόφιμα άλλαξαν έτσι και για τα ζυμαρικά που πλέον φτιάχνονται από αλεύρι οσπρίων και κυρίως από το αλεύρι που προέρχεται από τα φασόλια σόγιας.
Μπορεί να αλλάξουν χρώμα από φυσικές χρωστικές όπως το μελάνι σουπιάς ή τα συνθετικά και άλλες ουσίες.

Αστράκια

Κοφτό

Κους κούς

Κριθαράκι

Στριφτάρια  

Τραχανά (από δίκοκκο στάρι / ζέα, κολοκύθα κλπ)

Φιδές

Χιλοπίτες

Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη είδη....


Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά για να δούμε μερικά μόνο από όσα υπάρχουν... 

Abruzzi Με πεκορίνο, σκόρδο, μπούκοβο, ελαιόλαδο, κόκκινες πιπεριές

Bavette Με χταπόδι ή γαρίδες, φέτα, μέλι και ό,τι λαχανικά περίσσεψαν μέσα στη βδομάδα.

Bucatini ή perciatelli Με τυρί brie ή camembert, μανιτάρια και ρίζες μπαμπού ή κάποια εκδοχή της σάλτσα Αματριτσιάνα.

Cannelloni  Γέμισε τα με κιμά σόγιας ή με ό,τι σου αρέσει.  Απαραίτητο συστατικό, τα τυριά που θα λιώσουν μέσα στα κανελόνια.

Capellini (τύπου φιδέ) Σε μακαρονάδα τηγανιού με τσιγαρισμένα σκόρδο, κρεμμύδι, λαχανικά, φιλετάκια κοτόπουλου και λίγο λάιμ.

Casarecce Για μια ωραία casserole φούρνου με ζυμαρικά αντί για πατάτες, κάποιο pesto μαζί με ρικότα, ανθότυρο ή άλλο λευκό μαλακό τυρί και λάχανο.

Conchiglie Με σεβίτσε (μαριναρισμένες γαρίδες ή ψύχα θαλασσινών) λάιμ και αβοκάντο. 

Farfalle Με κόκκινη σάλτσα, κάπαρη, πίκλες ή pesto από μαύρες ελιές και τυρί αέρος.  

Fettuccine Με λευκή κρέμα και κοτόπουλο, άνηθο, σχοινόπρασο και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Fusilli  Μαζί με ένα ωραίο pesto και τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και λευκή σάλτσα με λίγο βασιλικό. 

Gnocchi Με μία ωραία κρεμώδη σάλτσα τυριού και ωραίο πολύχρωμο πιπέρι.

Lasagne  Στο φούρνο με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, τυριά, πράσα, κοτόπουλο ή τυριά και σπανάκι ή μανιτάρια.

Linguine  Θα σε "εγκλωβίσει" η γεύση τους με καπνιστό τόνο ή θαλασσινά (σε μαρινάδα) και οποιαδήποτε σάλτσα με καρότα και λίγες ελιές.

Noodles Mε πολύ ωραίες ασιάτικες συνταγές. Προσοχή στο τσίλι.

Pappardelle  Συνδυάζονται τέλεια με κρέας από κυνήγι και άγρια μανιτάρια.

Penne  Ειδικά όταν είναι ολικής, ψήσε τα στο φούρνο με μελιτζάνες, κόκκινη πάπρικα και συνόδεψέ τα με ένα νόστιμο ντιπ χούμους και στικς από λαχανικά.

Ravioli  Γεμιστά με τυρί ή κιμά ή σπανάκι, διάφορα τυριά και μπρόκολο στο φούρνο.

Rigatoni Με λευκή σάλτσα, ψιλοκομμένο ζαμπόν, μανιτάρια και πράσινα μπιζέλια, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί.

Spaghetti (τα κλασσικά ή ολικής) Ιδανικά με κοκκινιστό κρέας ή στον φούρνου με ζεμύθα, κρέμα και αλλαντικά.

Spaghettini  Με λαχανικά και φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.

Spaghettoni  Με κοκκινιστό κρέας ή κιμά και σάλτσα 

Tagliatelle  Με κάποιο άπαχο αλλαντικό, όπως παστράμι ή απάκι και κρέμα γάλακτος, στον φούρνο.

Tortellini Δοκίμασε: Με σπανάκι και ricotta, με κιμά, με διάφορα τυριά.

Vermicelli    Σερβιρέ τα με ροδισμένη γαλοπούλα (σε μαρινάδα πορτοκαλιού)  ή παιδάκια και λαχανικά με vinaigrette.






















Σχόλια