Τα 10 οικονομικά superfoods

Πάντα έχουμε γύρω μας σχεδόν πάντα πολλά «έξυπνα» και ωφέλιμα τρόφιμα. Όμως συχνά αγνοούμε τις ευεργετικές τους δράσεις και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάποιο νέο σκεύασμα ή χάπι που θα μας δώσει άμεσα και χωρίς κόπο όλα αυτά που ζητάμε από τη διατροφή μας.
Συνήθως καταφεύγουμε σε “πολλά υποσχόμενες” διατροφικές λύσεις ξοδεύοντας άπειρα χρήματα και πολύ χρόνο για να τα δοκιμάσουμε, όμως στο τέλος απογοητευόμαστε.
Ας δούμε, μερικές από τις προτάσεις πανίσχυρων και θρεπτικών τροφίμων… Τα “superfoods”, όπως λέγονται  είτε τα έχουμε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας μας και τα αγνοούμε είτε μπορούμε να τα βρούμε πολύ οικονομικά. Είναι κυρίως παραδοσιακά ελληνικά  προϊόντα άρα δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε άλλα που μπορεί να κοστίζουν πολύ.

1. Τα αυγά, που τόσο ενοχοποιούνται για πολλά όπως για τη χοληστερίνη, είναι μία σούπερ υγιεινή τροφή.
Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός έχει ένα ρυθμιστικό μηχανισμό που ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Άρα, ένα υγιές άτομο, μπορεί να φάει όσα αυγά θέλει, καθώς εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχουν και την λεκιθίνη. Η λεκιθίνη, περιέχει φώσφορο και βοηθά ειδικότερα στην λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και στο συκώτι κ.α. βοηθά ειδικότερα στην λειτουργία της καρδιάς, στο συκώτι κ.α.
2. Ποιος δεν αγαπά τα ρόδια; Πόσο μάλλον όταν μαθαίνει ότι καταπολεμούν συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και γεμίζουν τη διατροφή με βιταμίνες, καθώς θεωρούνται μαζί με άλλα «ισχυρό αντιοξειδωτικό κοκτέιλ».
Τα σπόρια του ροδιού έχει αποδειχτεί σε έρευνες, ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και ότι βοηθούν στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Αλλά και πολλά ακόμη «χειμερινά» φρούτα όπως τα κυδώνια, τα ξινόμηλα ή ο λωτός μαζί με τα πορτοκάλια, είναι μερικά από τα φρούτα που μπορείτε να επιλέγετε.
Αυτήν ειδικά την περίοδο μπορούμε να το βρούμε παντού, ακόμη κ στις αυλές των σπιτιών μας.
Τα αποξηραμένα φρούτα, από την άλλη, είναι πηγές σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών ενώ έχουν τόσα φλαβονοειδή και καροτενοειδή που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης αντιοξείδωσης, διαδικασία που προλαμβάνει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών
Παράλληλα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μην προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά η ευχάριστη αυτή αίσθηση της-γλύκας,  που μας δίνουν, να διατηρείται για πολύ περισσότερη ώρα.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους βοηθά στην ηρεμία, την καλή διάθεση και στον ήρεμο  ύπνο. Με ένα γιαούρτι αποτελούν ιδανικό βραδινό γεύμα.
3. Τα μικρά και “φτηνά” ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, μπακαλιάρος), μπορεί να μη μας γεμίζουν το μάτι, όμως δεν ξέρουμε ότι προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
Πολυακόρεστα,  που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ακόμη και για τη λάμψη της επιδερμίδας.
Ούτως ή άλλως τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές, όπου ειδικά τις τελευταίες ώρες είναι σε πολύ χαμηλή τιμή.. Συστατικά όπως αυτά, προσφέρουν αυξημένο δείκτη ευφυίας, μνήμη και συγκέντρωση στα παιδιά και πολλά άλλα.
Οπότε ας προτιμήσουμε αντί για άλλα λίπη, να διαλέγουμε τροφές με παρόμοια πολύτιμα λιπαρά, όπως είναι κ αυτά που βρίσκουμε στα καρύδια και μας προσφέρουν την αύξηση της αναλογίας της ΗDL που είναι η καλή χοληστερόλη που πρέπει να έχουμε.
4. Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το παντζάρι, είναι πηγές ασβεστίου, σιδήρου και πολλών άλλων βιταμινών. Προσφέρουν στον οργανισμό ένα «δυνατό μίγμα» φυτικών ινών, βιταμίνες από την ομάδα Κ.Λειτουργούν κυρίως με σκοπό την αποβολή τοξινών και την ελάφρυνση των λιποαποθηκών μας.
5. Το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν πρεβιότικα, πολύτιμα για μας, που συνδυάζονται σε όλες τις σαλάτες κ τα φαγητά, είναι ίσως από τις πιο ισχυρές ασπίδες στον οργανισμό.
Σε συνδυασμό με τα όσπρια που αφθονούν στη χώρα, έχουμε δημιουργήσει ένα υπεργεύμα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, πόσο μας καλό κάνει στην υγεία μας. Τα όσπρια αφθονούν σε φώσφορο, σίδηρο, φυλικό οξύ, μέταλλα και βιταμίνες.
6. Τα (αγριό) χόρτα για σαλάτες, τα οποία εκτός από πηγή πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, και φυτικών ινών, προσφέρουν τις καλά κρυμμένες ποσότητες πρωτεΐνης τους. Έτσι μας κρατούν για περισσότερη ώρα με την αίσθηση κορεσμού και δεν θα αναζητήσουμε γρήγορα το επόμενο γεύμα μας.
7. Μερικές από τα πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες τσαγιού, όπως η μαντζουράνα, το φασκόμηλο, η μέντα, το ταραξάκο κ το χαμομήλι όχι μόνο ευεργετούν και θωρακίζουν τον οργανισμό από πολλές ασθένειες, αλλά επιταχύνουν και τον μεταβολισμό. Μερικά από αυτά μπορούν να φυτευτούν και σε γλαστρούλες, ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.
Οπότε ειδικά αυτήν την εποχή ας τα εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
8. Σπόροι και καρυκεύματα όπως ο κουρκουμάς, ο λιναρόσπορος και το τζίντζερ είναι οικονομικά αφού χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και μπορούμε να τα προμηθευτούμε χύμα από οπουδήποτε.
9. Για τα βραδινά και όχι μόνο σνακ, εμπιστευτείτε και πάλι τα βάζα της γιαγιάς.
Σίγουρα δύσκολα καταλαβαίνουμε πόση ενέργεια και όχι μόνο προσφέρουν οι άπειρες μαρμελάδες στο βάθος του ψυγείου μας. Για αυτό και τις κρατάμε σφραγισμένες σαν κειμήλια.  Όμως, αν ξέραμε τι προσφέρει ένα κουταλάκι μαρμελάδας σύκο ή δαμάσκηνο θα το σκεφτόμασταν.
Ξέρατε ότι περιέχει ποσότητες γλυκόζης που είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και ότι ωφελούν πολύ το γαστρεντερικό σύστημα;


10. Το μέλι, ο τραχανάς, το πλιγούρι, το σέλινο και ο μαϊντανός, είναι μόνο λίγα ακόμη από τα τρόφιμα που κρύβουν μέσα τους απλά «βιταμινικούς »  θησαυρούς σε πολύ οικονομική μορφή. !!

Σχόλια