Οι 3 συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφύγεις! Ποιες τροφές να συνδυάσεις για να χάσεις κιλά

Η σωστή επιλογή τροφών μπορεί να γίνει θεραπεία!
Που μας βοηθάει ο συνδυασμός κάποιων τροφών μεταξύ τους;
Όταν μιλάμε για διατροφή και συνδυασμό τροφών πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο ζητούμενο. Ποιος είναι ο στόχος;  Η απώλεια κιλών, η καύση λίπους ή η αύξηση πρωτεϊνικής αξίας μιας τροφής;  Πολλά θεωρούνται σωστά, αλλά δεν σχετίζονται καθόλου με τον συνδυασμό τροφών.
Η αρχική και ανορθόδοξη θεωρία, του 19ου αιώνα, περιέγραφε, ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται η πρωτεΐνη μαζί με υδατάνθρακες. Τότε όμως, δεν είχε εξερευνηθεί και κατανοηθεί πλήρως καν ολόκληρη η λειτουργία του γαστρεντερικού.
Ο συνδυασμός τροφών, θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης ενός γεύματος. Αν πρόκειται π.χ να φάτε άσπρο ρύζι, προσθέτοντας λίγο κρέας ή και λαχανικά αμέσως επιβραδύνεται η πέψη του αμύλου του ρυζιού. Άρα, ελαττώνεται η απότομη αύξηση γλυκόζης στο αίμα, η οποία είναι ανεπιθύμητη π.χ σε νόσο όπως ο προδιαβήτης.
Άλλη επιστημονική προσέγγιση της θεωρίας, είναι ότι τα αμυλούχα τρόφιμα χρειάζονται αλκαλικό περιβάλλον για την βέλτιστη πέψη τους ενώ τα πρωτεϊνούχα πιο όξινο. Άρα επιλέγω τα πιο όξινα ή πιο αλκαλικά τρόφιμα που θα συνδυάσω μεταξύ τους.
Ο οργανισμός είναι φτιαγμένος έτσι, ώστε να διασπά τους συνδυασμούς πρωτεϊνών και υδατανθράκων μαζί. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το μητρικό γάλα – πρώτα από όλα-  περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά οξέα. Πόσο μάλλον, όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, άρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποφύγουμε τον συνδυασμό, εκτός αν υπάρχει πάθηση!
Ο συνδυασμός τροφών ΔΕΝ επηρεάζει την απώλεια κιλών ή την αύξηση μεταβολισμού και την καύση λίπους άμεσα όσο έμμεσα. Επηρεάζεται όμως το πεπτικό φορτίο (stress) μετά από κάθε γεύμα. Αυτό ισχύει, καθώς κάθε τροφή έχει διαφορετικό χρόνο και τρόπο πέψης. Ο συνδυασμός τροφώς επηρεάζει επίσης και την βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων της τροφής κάτι που μας αφορά όταν υπάρχει κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στις βιοχημικές εξατάσεις.
Αν η ποσότητα τροφής και οι μερίδες γίνουν σωστά, όλες οι διεργασίες των τροφικών μορίων, γίνονται κανονικά, σε έναν υγιή οργανισμό.
Αν η ποσότητα της τροφής, από την άλλη, είναι η κατάλληλη, το πεπτικό φορτίο είναι μικρό και επιβαρύνουμε τα όργανά και τα συστήματα του οργανισμού με επιπλέον φόρτο «εργασίας» (stress) ως την ολοκλήρωση της πέψης και απορρόφησης.
Ο συνδυασμός τροφών λοιπόν, η ιδανική επιλογή τροφών, που αποσκοπεί κυρίως στο να επέλθει ο κορεσμός μετά από ένα γεύμα. 
  • Κανονική ποσότητα τροφής ή μερίδα συνήθως είναι:
    • Για την πρωτεΐνη, είναι μία ποσότητα ίση με την παλάμη του χεριού ή και λίγο παραπάνω.
    • Για τους υδατάνθρακες (αμυλούχα), είναι μία ποσότητα ίση με ότι χωράει σε 1 φλιτζάνι γιαουρτιού.
    • Για τις φυτικές ίνες είναι η ποσότητα σαλάτας που βοηθάει στο τελικό αίσθημα κορεσμού.                                                                                         
    • Για τα έλαια και τα λίπη, είναι μία ποσότητα ίση με το τελικό τμήμα του αντίχειρά μας (ακροδάχτυλο).
Όσον αφορά στην αύξηση απορρόφησης και βιο-διαθεσιμότητας κάποιων θρεπτικών στοιχείων, είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών, για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού ή να βελτιωθούν κάποιες ελλείψεις σε δείκτες υγείας. 
Όταν, για παράδειγμα, συνδυαστεί ο αιμικός σίδηρος του κρέατος με τη βιταμίνη C του λεμονιού ή του μηλικού οξέος (ξύδι ή κρασί), αυξάνεται η απορρόφησή του σιδήρου.  Σε αυτό, στοχεύουμε, όταν πρόκειται για άτομο με χαμηλό δείκτη σιδήρου (αναιμία).
Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε και να προσέχουμε και πολλά περισσότερα, μεταξύ αυτών και ο γενικός χειρισμός των τροφών, η συντήρηση και ο τρόπος μαγειρέματος. (π.χ το άμυλο για να είναι "ανθεκτικό" χρειάζεται συγκεκριμένο τρόπο χειρισμού).
Οι προσεκτικοί συνδυασμοί τροφών, βοηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες  υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ή επιδείνωση ασθένειας. Tα άτομα αυτά δηλαδή τα άτομα που οφείλουν να προσέξουν το πως συνδυάζουν τα τρόφιμα είναι:          οι χορτοφάγοι, οι ασθενείς, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, η έγκυος και η θηλάζουσα και υγιή άτομα όταν βρίσκονται σε μία ειδική περίοδο ή σε ειδικές συνθήκες, όπου επηρεάζεται έντονα και απότομα η διατροφική τους συμπεριφορά και οι συνήθειες, οπότε προκαλούνται αλλαγές, λόγω αυξημένων ή ειδικών διατροφικών αναγκών.                                                                              Απαραίτητος είναι ο συνδυασμός τροφίμων σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης θρεπτικών στοιχείων, έλλειψης ενζύμων, πεπτικών και γαστρεντερικών ή άλλων προβλημάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο συνδυασμός των σωστών τροφών, όχι μόνο βοηθάει αλλά καταστέλλει ή εξαλείφει συμπτώματα κάποιας ασθένειας ή σε δυσανεξίες, δυσπεψίες («καούρες»),  αβιταμινώσεις, αναιμίες, στον σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
Δηλαδή, μόνο με την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Παράλληλα, έτσι, βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, η διάθεση, η αντοχή και ευεξία του ατόμου. Η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης λόγω συνδυασμού τροφίμων οφείλεται στο ότι κάποιοι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν δράσεις του εγκεφάλου, μέσω ορμονών (κύκλος σεροτονίνης). 
Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες με τα αμυλούχα επιφέρουν σταθερότερα επίπεδα γλυκόζης και καλύτερη δράση της ινσουλίνης στο αίμα., Τελικά, η αίσθηση του κορεσμού  διαρκεί περισσότερο, κάτι που μακροπρόθεσμα συσχετίζεται τελικά με υγιές σωματικό βάρος.
                                            Ο βασικός και απλός κανόνας 
Συνδυάστε πρωτεΐνη μαζί με Αμυλούχα τροφή (απλούς υδατάνθρακες)  και με Φρούτα ή λαχανικά (σύνθετους υδατάνθρακες)  και λίγα καλά λιπαρά (σουσάμι, ταχίνι, ελιές, ελαιόλαδο, λινέλαιο κ.α).
Όταν λάβουμε πρωτεΐνη μαζί με υδατάνθρακες, το επίπεδο γλυκόζης θα καθυστερήσει να ανέβει «ψηλά» ή απότομα. Η ινσουλίνη θα προλάβει να δράσει αποτελεσματικά, άρα θα υπάρξει πιο καλό αίσθημα κορεσμού και η πείνα θα επανέλθει αρκετά αργότερα.
Σημαντικό είναι ότι η πέψη – απορρόφηση ενός υδατάνθρακα π.χ του αμύλου, ξεκινά από το στόμα και σχεδόν ολοκληρώνεται στο έντερο ενώ η πέψη- απορρόφηση της πρωτεΐνης γίνεται στο στομάχι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βοηθάμε όλες τις διεργασίες της τροφής, με την σωστή μάσηση. 
Για την αντιοξείδωση του οργανισμού
Συνδυασμός δύο ή/και παραπάνω διαφορετικών:
  • Λαχανικών
  • Βοτάνων
  • Φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων ή φυσικών χυμών
  • Ξηρών καρπών
Για υψηλότερη αμιναξία  ή χημικό σκορ πρωτεϊνών
Ο συνδυασμός 2 ή/και παραπάνω διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης, όπως κάποιες διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων, επιφέρει μεγαλύτερη αμιναξία (ποιότητα πρωτεΐνης).
Παρόλα αυτά, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτοί οι συνδυασμοί αφορούν λίγες ειδικές ομάδες ατόμων, καθώς δεν υπάρχουν συχνά περιστατικά με απώλειες πρωτεϊνών ή σαρκοπενία (π.χ σε νευρική ανορεξία και λοιπά παθολογικά περιστατικά).
Για ενίσχυση της διατροφής σε προγράμματα απώλειας βάρους
πχ : Όταν συνδυαστεί η πρωτεΐνη (σόγια) με
  1. Καρύδια, ή με αλεύρι από σησάμι, ή από ηλιόσπορο, ή από σαφράν
  2. Φακές – καρύδια Βραζιλίας
Για ενίσχυση της αλκαλικής συνθήκης στον οργανισμό, στο αίμα (κυκλοφορία θρεπτικών στοιχείων κλπ), ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη υδρόλυση στοιχείων (πχ. βέλτιστη απελευθέρωση για τα ελεύθερα αμινοξέα).
Τα βιοδραστικά συστατικά συχνά συνδέονται με τις πρωτεΐνες των τροφών. Αυτό, οδηγεί σε αρνητικές επιδράσεις (π.χ. ANF όπως αναστολείς θρυψίνης και γλυκοσινολάτες) ή σε θετικό αποτέλεσμα (π.χ. αντιοξειδωτικές επιδράσεις πολυφαινολών ή ορισμένων βιοδραστικών πεπτιδίων που απελευθερώνονται κατά την πέψη της πρωτεΐνης).
Συνδυασμοί που μπορούμε να δοκιμάσουμε
  • Καλαμπόκι- ντομάτες
  • Μήλο – ψίχα καρύδας
  • Καλαμπόκι – κεράσια
  • Χυμός μανταρίνι ή πορτοκάλι – φασόλια edamame (πράσινα)
  • Καλαμπόκι – Φύτρο σιταριού (αναποφλοίωτες νιφάδες)
  • Mήλο – Σπόρο μουστάρδας
  • Καλαμπόκι- γλυκές πιπεριές

Σχόλια