Χριστουγεννιάτικες συμβουλές διατροφής

Όλοι νιώθουμε πως η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ίσως η μοναδική στιγμή χαλάρωσης μετά από μία πολύ κουραστική περίοδο. Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι η αφορμή για να νιώσουμε άνετα, ήρεμα και γεμάτοι από χαρά και αφθονία.
Όλοι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι «ωραία, θα φάμε πολλά νόστιμα φαγητά ή γλυκά». Γιατί όμως οι γιορτές αυτές να συνδέονται τόσο έντονα με περισσότερη ποσότητα τροφής;
Πριν από το τραπέζι, τα γλυκά, τις συνταγές, τα αρμυρά ας σκεφτούμε ποιες άλλες δραστηριότητες θα ήταν ωραίο να κάνουμε στην διάρκεια αυτών των γιορτινών διακοπών.
Φαίνεται πως σκεφτόμαστε έτσι γιατί πριν από όλες τις γιορτές είμαστε εγκλωβισμένοι σε κάτι που δεν μας αρέσει και τόσο και περιμένουμε τις γιορτές και τις τροφές για να εκτονώσουμε κάποια πράγματα.
Πολύ έντονη είναι η δημιουργικότητα που εκφράζουν οι πιο καλλιτεχνικές προσωπικότητες εκείνες ειδικά τις μέρες. Γιατί όμως όλη αυτή η φαντασία και η ανάγκη για δημιουργία να εκτονωθεί μόνο στις συνταγές και ειδικά τις πολύ λιπαρές;
Μπορούμε να σκεφτούμε πως πολλοί υπερκαταναλώνουν τροφή, γιατί απλά δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν καταφέρει να εκφράσουν όλη αυτήν την συσσωρευμένη καλλιτεχνικότητα ή ταλέντο και έτσι οδηγούνται στην κατανάλωση περισσότερης τροφής ή θεωρούν τις γιορτινές τροφές ως μία καλή ευκαιρία για να περάσουν καλύτερα.
Πως θα ήταν όμως αν σκεφτόμασταν λίγο διαφορετικά;
Πολλοί αγαπούν το να στολίζουνε και να διακοσμούν ακόμη και τα σπίτια φίλων ή να κατασκευάζουν διάφορα πράγματα που τα χαρίζουν ως δώρα. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί εναλλακτικές δημιουργικές ιδέες για το πως να αλλάξει μέσα του και γύρω του τα φετινά Χριστούγεννα και να μην εγκλωβιστεί στο καθαρά παραδοσιακό πρότυπο κατά το οποίο συνηθίσαμε ως τώρα απλά να μαζευόμαστε για να φάμε κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω που θα μας βγάλει ή θα μας γλιτώσει από την ρουτίνα μας, αλλά θα μας ταλαιπωρήσει και λίγο παραπάνω, μακριά από το υγιές σωματικό μας βάρος.
Εκτός αυτού όμως, το γιορτινό τραπέζι συνήθως είναι κάτι που αφθονεί σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα, αλάτι, προϊόντα από αλεύρι, ζάχαρη, χοληστερίνη και φυσικά αναρίθμητες θερμίδες, αν δεν προσέξουμε. Συλλέγουμε τις πιο νόστιμες συνταγές και προσπαθούμε να μαζέψουμε τους αγαπημένους μας για να τους εκπλήξουμε.
Αν δούμε όμως πιο προσεχτικά, δεν ισχύει ότι οι πολύ λιπαρές ή γλυκές τροφές μας χαλαρώνουν γιατί στην πραγματικότητα μας δημιουργούν περισσότερη ένταση, στρες και κόπωση και ως συνέπεια από τις «ελεύθερες ρίζες» που παράγονται όταν τις καταναλώνουμε.
Επομένως ας ψάξουμε λίγο ακόμη αυτήν την φορά για πιο Υγιεινές Χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Το να μασάμε αργά, είναι το βασικότερο, καθώς η αίσθηση κορεσμού έρχεται περίπου 30′, μετά τον κορεσμό. Με τη γρήγορη κατάποση, δημιουργούνται προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε δυσφορία εκείνες τις γιορτινές μέρες.
Γενικά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μια “ιεροτελεστία” που διαρκεί για ώρες, οπότε ας το απολαύσουμε, όσο καλύτερα γίνεται.

Αν είστε καλεσμένος

Προτείνετε να φέρετε στο τραπέζι την αγαπημένη σας σαλάτα, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει κάτι της δικής σας προτίμησης.

Να έχετε φάει κάτι λίγο πριν το γιορτινό δείπνο.

Σερβίρετε στο πιάτο σας, μόνο τις αγαπημένες σας τροφές στη ποσότητα που καταναλώνετε συνήθως. Έτσι, θα υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα και θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις γεύσεων, αλλά και το τσιμπολόγημα.
Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Δοκιμάστε μόνο τα αγαπημένα σας, καθώς, όπως φαίνεται σε έρευνες, 1-2 κουταλιές από το αγαπημένο σας μόνο γλυκό αρκεί για να σας αυξήσει τη διάθεση. Τα υπόλοιπα είναι απλά περιττά και θα σας κάνουν να νιώσετε ενοχές.
Εκμεταλλευτείτε το γιορτινό κλίμα που ευνοεί τις βόλτες, το περπάτημα για αγορές και το χορό. Ενθαρρύνετε τη παρέα σας να χορέψει με λίγη μουσική που δεν θα λείπει από πουθενά. Έτσι μπορείτε να παραμείνετε στους διατροφικούς σας στόχους και να απολαύσετε τις φετινές γιορτές πολύ περισσότερο.

Αν πρόκειται να μαγειρέψετε

Και για τις γιορτές, τα κρέατα που προτείνονται είναι τα λευκά, (κοτόπουλο ή γαλοπούλα). Αν και η πέτσα είναι το πιο νόστιμο σημείο, καλύτερα να την αποφύγετε αφού έχει μεγάλα ποσοστά λιπαρών.
Aν επιλέξετε χοιρινό ή μοσχάρι, αφαιρέστε το “ορατό λίπος” πριν το μαγείρεμα. Όλα, εξαρτώνται απ’ τον τρόπο μαγειρέματος. Μη ξεχνάμε ότι το χοιρινό κρέας περιέχει 60% ακόρεστα λιπαρά οξέα, χρήσιμα για τον άνθρωπο.
Η κατανάλωση χοιρινού λίπους ή πουλερικών, επιδρά γενικά ρίχνοντας τη «κακή» χοληστερίνη (American Journal of Clinical Nutrition). Μην ξαφνιάζεστε, γιατί το επιβεβαιώνουν πρόσφατα επιστημονικά άρθρα, άρα κρατάτε κατά νου, το ρητό που λέγαν οι γιαγιάδες μας, “Από κάθε λίπος λίγο, αλλά από κανένα πολύ”
Για τη γέμιση του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας, προτιμήστε συκωτάκι κοτόπουλου αφού είναι στις πρώτες 5 τροφές που είναι πλούσιες σε Fe.
Μια καλή ιδέα για γέμιση είναι το ρύζι κινόα. Το κινόα είναι μια υπερτροφή που εκτός από φυτική ίνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, K, Zn, Fe, Ca κ.α.
Είναι πολύ εύπεπτη τροφή χωρίς γλουτένη και βοηθά στη συμπλήρωση της δίαιτας όσων έχουν ευαισθησία στην πέψη σιτηρών.
Τα αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα και σταφίδες ή τα φρέσκα φρούτα εποχής, όπως κυδώνια, μήλα και ρόδια, όχι μόνο θα προσφέρουν μια ανατροπή γεύσεων αλλά θα εκπληρώσουν τις μεγαλύτερες διατροφικές προσδοκίες.
Αφήστε τις πατάτες να “καθαρίσουν” από τις ουσίες του ραντίσματος, για 1-2 ώρες μέσα σε νερό. Έτσι θα έχετε πιο υγιεινά αμυλούχα. Το άμυλο των τροφών που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι εύκολο να μετουσιωθεί σε καρκινογόνες ουσίες όπως τα ακρυλαμίδια. Μια επιλογή είναι οι γλυκοπατάτες που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Φανταστικές Σαλάτες

Διακοσμήστε το γιορτινό τραπέζι με εντυπωσιακές σαλάτες, προσθέτοντας σούπερ τροφές όπως λιαστές ντομάτες, κάππαρη, σταφίδες, καρύδια, κουκουνάρι, σουσάμι κ.α.
Ούτως ή άλλως, η φαντασία με την οποία θα “πλέξετε” τα υλικά μεταξύ τους, είναι αυτό που θα δημιουργήσει εντύπωση στους αγαπημένους σας και αυτό μπορεί να βασιστεί στα λαχανικά που είναι τα πιο εύχρηστα υλικά.
Η ποικιλία στο χρώμα τους θα ενθουσιάσει και θα αποτελέσει κριτήριο για την τελική “κριτική” σας.

Προτιμήστε τα λαχανικά εποχής. Έτσι αποφεύγετε τις πρόσθετες ορμόνες και ενώσεις που αλλοιώνουν τη γεύση και τη θρεπτικότητα και επιφέρουν προβλήματα στην υγεία.
Ραπανάκια, καρότα, λάχανο, πιπεριές και παντζάρια είναι ελάχιστες από τις επιλογές, ενώ είναι πολύτιμης βιταμινικής αξίας.
Εναλλακτική αποτελούν τα βραστά λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που μας κρατούν για πολύ ώρα χορτάτους, αλλά και για τις ευεργετικές τους δράσεις.
Προτιμήστε να τα βράζετε όσο λιγότερη ώρα και με όσο λιγότερο νερό γίνεται, ώστε να διατηρούν τις θερμοευαίσθητες βιταμίνες τους. Διατηρήστε το ζουμί από το βράσιμο τους, ώστε να εκμεταλλευτείτε και αρκετές από τις υδατοδιαλυτές τους βιταμίνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζουμί λαχανικών στο βράσιμο ενός ζυμαρικού για να αποκτήσει χρώμα ή σε κάποιο προϊόν κρέατος.
Γεύση και άρωμα …
Η νοστιμιά και τα αρώματα, ειδικά στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα, είναι προτεραιότητα.
Το μπαλσάμικο, το μέλι, το λεμόνι ή και η μουστάρδα, θα ενισχύσουν τη γεύση, αλλά θα προσφέρουν και αρκετή από την αντιοξείδωση που απαιτείται καθημερινά και ειδικά τις γιορτινές μέρες.
Προσθέστε αρκετές ποσότητες από αυτά και αποφύγετε έτσι τα παχυντικά dressing που εκτός από τη γεύση, πολλαπλασιάζουν υπερβολικά τις θερμίδες.
Για την ενίσχυση γεύσης, διαλέξτε τα κατάλληλα μπαχαρικά και καρυκεύματα, αντί για βούτυρο και κρέμες γάλακτος.Τα περισσότερα μπαχάρια της ελληνικής κουζίνας αποτελούν βάση για τη γεύση των τροφών, ενώ είναι ιδανικά και για τη πρόληψη ασθενειών.
Το ελαιόλαδο πρέπει να προστίθεται πάντα «ωμό», στο τέλος της προετοιμασίας οποιουδήποτε τροφίμου, ώστε να αποδίδει όλες του τις ευεργετικές ιδιότητες.
Αντικαταστήστε τα ζωικά λίπη από φυτικά, π.χ βάλτε φυτικό λάδι ή μαργαρίνη αντί του βούτυρο. Οι μαργαρίνες του εμπορίου εμπλουτίζονται με πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, χωρίς να συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών.
Μειώστε τις θερμίδες στις γλυκές σας δημιουργίες, με την αντικατάσταση ζάχαρης, με κάποια φυσική γλυκαντική, π.χ stevia.
Προσαρμόσετε τις συνταγές σας έτσι ώστε να αντικαταστήσετε το άσπρο αλεύρι από ολικής άλεσης, που προσφέρει μεν τις ίδιες θερμίδες, αλλά περισσότερες φυτικές ίνες.

Το κρασί, που κυριαρχεί παντού στις γιορτές, είναι πολύ καλή επιλογή λόγω των αντιοξειδωτικών, όπως η ρεσβερατρόλη, που περιέχει και λόγω της προστασίας στο καρδιαγγειακό σύστημα.


Ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου 80kcal. Πιείτε με μέτρο, αποφεύγετε να καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι και πίνετε νερό, καθώς το οινόπνευμα έχει διουρητική δράση και αυξάνει τις ανάγκες για ενυδάτωση.

Σχόλια