
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη αλλεργιών. Επιπλέον η τροφή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ενεργή πρόληψη (επιλέγοντας τον χρόνο εισαγωγής μιας τροφής), τη διαχείριση (με τις βρεφικές φόρμουλες) ή ακόμα και να θεραπεύσει (με την ανοσοθεραπεία) τις τροφικές αλλεργίες.
Τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά τον πρώτο χρόνο η διατροφή είναι περιορισμένη στο θηλασμό και στα βρεφικά γάλατα, την εισαγωγή γάλακτος αγελάδας και συμπαγών τροφών. Ως αποτέλεσμα, τα συστατικά αυτών των τροφών έχουν κυρίαρχο λόγο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.

Υπάρχουν μελέτες που εμπλέκουν τη λήψη φολικού οξέως από την έγκυο στην ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά, ενώ η λήψη συστατικών όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και τα προβιοτικά έχουν προστατευτικό ρόλο.


Σε βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα χρησιμοποιούνται φόρμουλες που αποτελούνται απο υδρολυμένο γάλα, πρωτείνη σόγιας ή ρυζιού, όπως και φόρμουλες αμινοξέων.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη αλλεργιών είναι η σύσταση και η δραστηριότητα του εντερικού μικροβιώματος (για το εντερικό μικροβίωμα υπάρχει εκτεταμένη παλαιότερη ανάρτησή μας). Μπορούμε να επέμβουμε στο εντερικό μικροβίωμα με άπεπτους ολιγοσακχαρίτες (ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος ή πρεβιοτικούς ολιγοσακχαρίτες), με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, και προβιοτικά για να μειώσουμε τις πιθανότητες αλλεργιών.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο μηχανισμός αυτής της προστασίας αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που παράγονται από τη ζύμωση των ινών και των ολιγοσακχαριτών. Μετά την εισαγωγή του γάλακτος και των στερεών τροφών στη διατροφή, επιπρόσθετοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ή εμφάνιση αλλεργιών. Συμπαγείς τροφές που σχετίζονται με χαμηλή εμφάνιση αλλεργιών είναι τα φρούτα και λαχανικά, οι βιταμίνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το ακατέργαστο αγελαδινό γάλο, αλλά η επεξεργασία των τροφών μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη αλλεργιών.

Παρ όλα αυτά, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Περισσότερα από 170 τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί να προκαλούν αλλεργική αντίδραση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κλινικά διαγνωσμένων αλλεργιών προκαλείται από λίγα, συγκεκριμένα τρόφιμα (όπως τα φιστίκια, το γάλα, τα αυγά κλπ).
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα για το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος εισαγωγής πιθανών αλλεργιογόνων τροφίμων στη διατροφή των βρεφών. Οι αλλεργιολόγοι συστήνουν η εισαγωγή αυτή να γίνεται μετά τον 4ο μήνα ζωής για να περιοριστούν οι πιθανότητες αλλεργίας. Οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι συνιστούν, για θρεπτικούς λόγους, την εισαγωγή στερεών τροφών μετά τον 6ο μήνα, αλλά για την πρόληψη αλλεργιών οι έρευνες δείχνουν ότι η πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Πάντως, επειδή υπάρχουν και περιπτώσεις βρεφών που έχουν αναπτύξει αλλεργία από τους πρώτους μήνες, πριν αρχίσουν καν να καταναλώνουν στέρεες τροφές, θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί όταν εισάγουμε πιθανά αλλεργιογόνα στη διατροφή του βρέφους.


Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου