Πως να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης

5d93d-images
Πως να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης; Τι πρέπει να τρώω στη διάρκεια της ;
Η γυναίκα μετά τον τοκετό, δεν πρέπει να περιμένει να επανέλθει γρήγορα στο αρχικό σωματικό της βάρος, ιδίως όταν το επιπλέον βάρος που αποκτήθηκε στην κύηση είναι μεγάλο (και ανάλογα με το τρίμηνο όπου αυξήθηκε), οπότε και η απώλεια του απαιτεί δυσκολότερη προσπάθεια. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στο θηλασμό.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα αποθέματα λίπους της μητέρας αυξάνονται φυσιολογικά κατά 2-5 κιλά (το 30% περίπου του αποκτηθέντος σωματικού βάρους πέραν αυτού που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης). Συνήθως η μητέρα χάνει 7-8 κιλά στο διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που η αύξηση βάρους κατά την κύηση ήταν φυσιολογική. το αυξημένο αυτό βάρος θα χαθεί μέσα στις επόμενες 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Ο θηλασμός είναι επίσης μια διαδικασία που συμβάλλει στη μείωση του λίπους που αποθηκεύτηκε στον οργανισμό της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα που θηλάζει έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά 550-650 Θερμίδες ημερησίως. σε σχέση με μια που δεν θηλάζει. Αν λοιπόν η μητέρα εφαρμόσει μια ισορροπημένη δίαιτα με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και αυξήσει έτσι κατά το θηλασμό τις ημερήσιες προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 400-500. ο οργανισμός της θα κινητοποιήσει το διαθέσιμο αποθηκευμένο λίπος για τις παραπάνω ενεργειακές της ανάγκες και θα χάσει σταδιακό βάρος, με ρυθμό περίπου 0.5-1 κιλό το μήνα κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών θηλασμού.
Δηλαδή πιο γρήγορα από τις μητέρες που δεν θηλάζουν ενώ έτσι εξασφαλίζει και την επάρκεια στο γάλα της. Σε περίπτωση που κατά την κύηση επήλθε μεγάλη αύξηση του βάρους. συνιστάται σωστή και ισορροπημένη ήπια υποθερμιδική δίαιτα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους μέχρι 0.5 kg/ εβδομάδα (2 kg το μήνα). Αυτή η απώλεια βάρους. σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς συστάσεις. δεν επηρεάζει την παραγωγή και τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως οι μητέρες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μονόπλευρα η αυστηρή υποθερμιδικά διατροφικά σχήματα, λόγω των αυξημένων αναγκών τους για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Απώλεια βάρους>1 kg/εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφική κατάσταση και την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του βρέφους.
Σε αντίθεση με αυτό που ο κόσμος πιστεύει, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι αναγκαίο να τρώτε για δύο. Ο μεταβολισμός του σώματος σας είναι αποτελεσματικός στην εγκυμοσύνη.
Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μωρού σας, αφού αυτή επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής ή μη ισορροπημένη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών καθώς, επίσης, και στο βάρος του παιδιού. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική.
Π Ρ Ω Τ Ε Ι Ν Ε Σ : Βοηθούν στην ανάπτυξη και το σχηματισμό των ιστών και στην παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες είναι τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Υ Δ Α ΤΑ Ν Θ Ρ Α Κ Ε Σ : Χρησιμοποιούνται σαν άμεση πηγή ενέργειας και θερμότητας. Οι υδατάνθρακες είναι τροφές φυτικής προέλευσης και βρίσκονται σε αφθονία στα δημητριακά, στα όσπρια, στα λαχανικά (αγκινάρες, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο, σέλινο), στους βολβούς (πατάτες, παντζάρια, καρότα), στα φρούτα, στο μέλι, στο γάλα.
Λ Ι Π Η : Τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, η σαντιγί, τα παγωτά και τα γλυκά, όπως και τα τηγανιτά είναι πιο δύσπεπτα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ωμά βούτυρο και παρθένο ελαιόλαδο που είναι λίπος, χωνεύεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D.
Β Ι Τ Α Μ Ι Ν Ε Σ : Προασπίζουν την υγεία και διευκολύνουν την ανάπτυξη όλων των ζωντανών οργανισμών. Είναι οργανικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές. Οι φυσικές πηγές των κυριοτέρων βιταμινών βρίσκονται σε οποιονδήποτε ζωικό ιστό (συκώτι, νεφρά, κρόκο αυγού, γάλα, τυρί), στα λίπη και έλαια (φυτικό βούτυρο, λάδι, μουρουνέλαιο), στα φρούτα (μήλα, μπανάνες, σύκα, ροδάκινα, φράουλες, πορτοκάλια), στα δημητριακά και στα λαχανικά.
Σ Ι Δ Η Ρ Ο : Ο σίδηρος αποτελεί το κύριο συστατικά της αιμοσφαιρίνης του αίματος. H μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει και τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο. Κατά τους τελευταίους μήνες της ενδομήτριας ζωής το έμβρυο παίρνει σίδηρο από τον οργανισμό της μητέρας του και το αποθηκεύει στο συκώτι του, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στην διάρκεια του Θηλασμού, γιατί το μητρικό γάλα δεν περιέχει επαρκή ποσότητα σιδήρου για το νεογνό. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία, αδυναμία, ζάλη, ανορεξία, πονοκέφαλο, εύκολη κόπωση. Βρίσκεται στο συκώτι, σπλήνα, μεδούλι, κρόκο αυγού, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, σύκα, πράσινα χόρτα και κυρίως στο σπανάκι.
Α Σ Β Ε Σ Τ Ι Ο : Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών. Τα οστά και τα δόντια του εμβρύου σχηματίζονται μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας κύησης, οπότε κρίνεται αναγκαία η επαρκής λήψη ασβεστίου από τη μήτρα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρίσκεται στο γάλα και στα παράγωγα του, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα αυγά, στα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι).
Η έγκυος έχει ανάγκη περίπου 2500-2900 θερμίδες καθημερινά για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να κάνετε δίαιτα. Eάν δείτε ότι πεινάτε μεταξύ των γευμάτων και δεν μπορείτε να έχετε τρία γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε σαν εναλλακτική λύση να έχετε έξι ή και περισσότερα μικρά και ελαφρά γεύματα.
Να προτιμάτε τις υγιεινές τροφές, όπως καστανό ρύζι αντί άσπρο, ψωμί σικάλεως αντί πολυτελείας, μέλι αντί άσπρη ζάχαρη, τα φρέσκα φρούτα, τα ωμά ή ελαφρώς βρασμένα λαχανικά.
Η υπερβολική λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια καθώς και την υπερβολική αύξηση βάρους. Γι’ αυτό καλό θα είναι να περιορίσετε την λήψη αλατιού και η ημερήσια κατανάλωση νερού να μην υπερβαίνει το 1 It (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που υπάρχει στο γάλα, στις σούπες, στους χυμούς των φρούτων και στα άλλα ποτά).

Σχόλια