Ψευδοδημητριακά, είναι συνήθως πλατύφυλλα φυτά που παράγουν σπόρους, τα οποία δε θεωρούνται δημητριακά ή αγρωστώδη ή σιτηρά, όμως καταναλώνονται ακριβώς όπως τα δημητριακά. Από τους σπόρους τους μπορεί να παραχθεί αλεύρι.
Η διαφορά με τα άλλα δημητριακά είναι ότι παρέχουν υψηλής ποιότητας φυτικά αμινοξέα (πρωτεΐνες) που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα περισσότερα ψευδοδημητριακά δεν περιέχουν γλουτένη αλλά δίνουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά μέταλλα σε σύγκριση με τα απλά δημητριακά, που πλέον υπόκεινται και σε έντονες επεξεργασίες.
Τα βασικότερα δημητριακά, πέρα από το σιτάρι:
Σπασμένο σιτάρι ή πλιγούρι
Σόργο
Σίκαλη
Κριθάρι
Βρόμη
Καλαμπόκι
Όλυρα (ή ντίνκελ ή ζέα ή δίκοκκο)
Από όλα αυτά, μπορεί να παραχθεί αλεύρι και ψωμί ή προϊόντα άρτου, ζυμαρικά, κ.α, αλλά και να χρησιμοποιηθεί το πίτουρο ή οι νιφάδες τους ως δημητριακά πρωινού κ.α.
Τα βασικά ψευδοδημητριακά:
- Αμάρανθος
- Κεχρί
- Κινόα (λευκή, μαύρη, κόκκινη κ.α. ή η ποικιλία τους)
- Φαγόπυρο
- Σελόζια
- Σπόροι chia
- Σπόροι ακακίας
- Σπόροι κάνναβης
- Κανιούα
- Τριτικάλε
- Τεφ
- Freekeh
- Aλίκαστρο (το βρώσιμο) και πολλά άλλα φύτρα σπόρων

Για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στην γλουτένη (βασικός υδατάνθρακας στα σιτηρά και δημητριακά), μπορούν να επιλέγουν κάποια από τα δημητριακά ή ψευδοδημητριακά χωρίς γλουτένη, αφού δεν περιέχουν το συστατικό αυτό που προκαλεί δυσανεξία και εντερικές ενοχλήσεις.
Χωρίς γλουτένη:
Ρύζι
Καλαμπόκι
Αμάρανθος
Βρόμη
Κινόα
Teff
Τα περισσότερα από αυτά πλέον υπάρχουν και ως νιφάδες ή πίτουρο για την κατανάλωση στο πρωινό αντί για τα κοινά συσκευασμένα δημητριακά ή και ως αλεύρι, για την παρασκευή διάφορων αρτοποιημάτων.



Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου