
Η κοιλιοκάκη ή κοιλιακή στεατόρροια ή εντεροπάθεια λόγω δυσανεξίας στην γλουτένη είναι νόσος του λεπτού εντέρου και χαρακτηρίζεται από: αλλοίωση του βλεννογόνου και του εντέρου και δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Όμως η βελτίωση της (κλινική και ιστολογική) με απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή είναι τάχιστη.
Ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης είναι η γλουτένη, πρωτεΐνη που είναι συστατικό πολλών δημητριακών. Κάποια από τα τμήματα της γλουτένης, που λέγονται προλαμίνες είναι ιδιαίτερα βλαβερά. Αυτά είναι οι α, β, γ και Ω γλοιαδίνες (σιτάρι), σικαλίνες (σίκαλη), αβιδίνες (βρόμη) και οι ορδείνες (κριθάρι).
Αντιμετώπιση:
Η κοιλιοκάκη αποτελεί ίσως τη μοναδική νόσο του γαστρεντερικού όπου η διατροφή είναι το κλειδί στην αντιμετώπισή της. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης για όλη τους τη ζωή.
Βασικός λόγος για την διατροφή αυτή είναι η πρόληψη της πιθανής μεταγενέστερης ανάπτυξης κακοηθειών.
Η απομάκρυνση των προφανών πηγών γλουτένης είναι εύκολη αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να προσεχθούν. Για παράδειγμα, κάποιοι ασθενείς ανέχονται τη βρόμη αλλά και τότε θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχει η ασφάλεια για οποιαδήποτε είδους επιμόλυνση με γλουτένη (αποθήκευση, μεταφορά και λοιπά στάδια παραγωγής), εώς την κατανάλωση του τροφίμου.
Τροφές που Απαγορεύονται
- Ψωμί και αλεύρι από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη
- Ζυμαρικά, κέικ, ζύμες, πίτες, μπισκότα, κράκερ, αρτοσκευάσματα από τα παραπάνω υλικά
- Προϊόντα ζύμωσης (γάλα από ζύμωση)
- Ροφήματα από δημητριακά (βότκα, μπύρα κ.α )
- Κρυφές πηγές γλουτένης – Τροφές που ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνονται από ασθενείς με κοιλιοκάκη εκτός αν αναγράφεται ότι είναι ελεύθερα γλουτένης:
- Όλα τα συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα μπορεί να έχουν ίχνη γλουτένης, κατά κανόνα.
- Συσκευασμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν άλευρα δημητριακών ως πρόσθετα, αρωματικά ή διογκωτικά στοιχεία
- Λουκάνικα, πατέ , σαλάμια, κονσερβοποιημένα κρέατα και πουλερικά
- Στιγμιαίες – συσκευασμένες σούπες, σάλτσες, κύβοι ζυμών
- Σάλτσες σαλάτας, ντομάτας, μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα
- Στιγμιαίος καφές και τσάι
- Μπάρες και μίγματα σοκολάτας
- Αλκοολούχα από δημητριακά (βότκα, μπύρα, ουίσκι κ.α)
- Κρέμες τυριών
- Έκδοχα φαρμάκων
Τροφές που επιτρέπονται (καλό είναι να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα)
Κάστανα Διοσκορέα
Πατάτα Καλαμπόκι
Αμύγδαλα Φαγόπυρο
Σόγια Κεχρί
Λιναρόσπορος Ρύζι
Μέλι Ζάχαρη
Φακές Ινδική καρύδα
Ταπιόκα Αμύγδαλα
Κινόα Αμάρανθος
Χαρούπι Ρεβίθια
Αυγά Φασόλια σόγιας
Ψάρι Γάλα & γαλακτοκομικά
Βούτυρο, μαργαρίνη & άλλα λίπη Καφές από αλεσμένους κόκκους

Ο κώδικας τροφίμων και ποτών (Codex Alimentarius), ορίζει μία τροφή ως ελεύθερη γλουτένης όταν η “ολική περιεκτικότητα γλουτένης στο προϊόν, δεν υπερβαίνει τα 0,05 gr/100 gr των δημητριακών επί ξηρού”.
Αυτή η ποσότητα δεν αφορά βέβαια την ελάχιστη ποσότητα γλουτένης που είναι ανεκτή από έναν ασθενή με κοιλιοκάκη.
Ακόμη, τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης έχουν τεράστιο κόστος και πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στη διατροφή της κοιλιοκάκης, η οποία πρέπει να βασίζεται στις τροφές που είναι ελεύθερες γλουτένης. Η καθιέρωση μιας τέτοιας διατροφής απαιτεί εντατική εκπαίδευση του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό και την παρέμβαση ενός επαγγελματία διαιτολόγου.
Εκτός από την αποφυγή γλουτένης, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή με κατάλληλες ποσότητες αζώτου, λίπους και υδατανθράκων.
Xρήσιμα Τips
Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σανίδες κοπής τροφών (ψωμιού κ.α.)και καθαρίστε επιμελώς όλες τις επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων
Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρικά σκεύη κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία φαγητού
Μην χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα το ίδιο λάδι όπου τηγανίζετε τρόφιμα με γλουτένη
Χρησιμοποιήστε καθαρό γκριλ, διαφορετική τοστιέρα ή σακούλες τροφών
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου