Τροφές για να αποφύγεις την διατροφική τριχόπτωση

Τα λαμπερά και υγιή μαλλιά είναι το άμεσα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό υγείας και ομορφιάς.
Ειδικά για τις γυναίκες είναι και κάτι παραπάνω. Είναι η αφορμή για να νιώσουν ελκυστικές και γεμάτες αυτοπεποίθηση.
Τι γίνεται όμως όταν έχουν καταστραφεί από τις λάθος επιλογές περιποίησης;
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα ενδογενώς,  με διατροφή.
Image result for abnehmen essen
  •  Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες είναι η πρώτη επιλογή. Τα αμινοξέα όπως η κυστείνη και η μεθειονίνη είναι οι πρόδρομες ενώσεις που θα δημιουργήσουν την Κερατίνη των μαλλιών. Αυτά τα δύο αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά για το σχηματισμό της τρίχας. Άρα, πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα ποσοστά πρωτεΐνης, καθημερινά.
    • Η L -λυσίνη, που βοηθά στην συντήρηση του περιβλήματος της τρίχας, υπάρχει κυρίως στη ρίζα και ευθύνεται για το σχήμα και τον όγκο των μαλλιών. Είναι πρωτεΐνη που συντίθεται από τον οργανισμό, όπως η κερατίνη.
  •  Τα «καλά» λίπη της διατροφής συμμετέχουν στη σύνθεση στεροειδών ορμονών, άρα επιδρούν στο να διατηρηθούν υγιή και ελαστικά.
  •  Σύνθετοι υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, είναι απαραίτητοι για την υγεία των μαλλιών. Σημαντική είναι η φυτική ίνα που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων – λιπιδίων.
  •  Οι βιταμίνες που είναι σημαντικές για την κατάσταση των μαλλιών είναι αυτές των ομάδων Α, Β & C. Εμπλέκονται περισσότερο με τη “λάμψη” που θέλουμε στα μαλλιά μας.
  •  Tα ιχνοστοιχεία που επιδρούν στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι τα εξής: σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός και πυρίτιο. Αν τα επίπεδα τους, είναι προσεγμένα, υπάρχει η στιλπνότητα και η υφή που θέλουμε πάντα.
    • Σίδηρος: αποξηραμένα φρούτα, μουστάρδα, όσπρια με φρέσκο λεμόνι, συκώτι κοτόπουλου, κουρκουμάς 
    • Σελήνιο: φιστίκια, οστρακοειδή, ψάρια, όπως γαρίδες, καβούρια
    • Ασβέστιο: κασέρι, σύκα, σαρδέλες, παρμεζάνα, σπανάκι, αμύγδαλα, γιαούρτι, γραβιέρα, μοτσαρέλα
    • Ψευδάργυρος: Μαγιά μπύρας, κρέας (βοδινό, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό), συκώτι, μανιτάρια, βασιλικός, θυμάρι, κρόκος αυγού, ψάρια, όσπριαστρείδια, μύδια
    • Χαλκός: δημητριακά με πίτουρα σίτου, κρέατα, καρύδια, σπόρους, ολόκληρα προϊόντα σιταριού, οστρακόδερμα κ.α.

Σχόλια