Διατροφικές Συστάσεις για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας

An array of healthy snack ideas.
Για το παιδί τα πράγματα είναι αρκετά απλά και κάποιες φορές φαίνονται αρκετά δύσκολα. Εφόσον έχει γίνει όντως η σωστή Εισαγωγή Τροφών ή η σωστή Διαδικασία Απογαλακτισμού με στερεές Τροφές, στη συνέχεια όλα βαίνουν καλώς. Το παιδί έχει δοκιμάσει ήδη όλες τις τροφές κανονικά ως τα 2 πρώτα έτη ζωής του σε διαφορετικές εννοείται μορφές (υφές, σε συνδυασμό με αγαπημένες ή άλλες τροφές) και τις δέχεται πλέον όλες. Από κει και πέρα όλα φαίνονται απλά. Τα παιδιά βάσει Π.Ο.Υ. και Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για να έχουν τα ιδανικά κιλά και ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα υγείας πρέπει να τηρούν μία καθημερινή άσκηση και διατροφή όπως περιγράφεται στη Διατροφική Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Το ίδιο προφανώς -ταυτόχρονα και αυτονόητα – όμως πρέπει να κάνουν και οι γονείς του ή απλά το περιβάλλον του ώστε να μαγειρεύονται και να υπάρχουν στο διατροφικό του περιβάλλον όλες οι τροφές. Όταν μιλάμε για θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα ασφαλή για το παιδί και τον ενήλικα, αναφερόμαστε σε όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστες, φυσικές, κανονικές και απλές (γιατί όχι Ελληνικές παραδοσιακές) και οικονομικές τροφές και όχι σε επεξεργασμένες.
Αυτό και μόνο σε συνδυασμό με την ποικιλία και ισορροπία αρκεί για να διασφαλίσει μια επάρκεια θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό του παιδιού ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει καλά επίπεδα σωματικού βάρος – επομένως και υγείας- και ασφαλείς διατροφικές συνήθειες ή «διατροφικά μοτίβα» που θα επαναλαμβάνει το παιδί και ως ενήλικας.
Πέρα από αυτό τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαχωρίζει την ποσότητα και τις μερίδες από κάθε βασική Ομάδα Τροφών και ορίζει λίγο πολύ το πόσο συχνά μέσα στην βδομάδα και τον μήνα θα ήταν καλό να καταναλώνονται.
Σχετική εικόνα
Βάσει του Εθνικού Οδηγού Διατροφής ορίζονται, λίγο πολύ τα πλαίσια στα οποία μπορούν να διαμορφωθούν οι μερίδες των παιδιών αφού διαχωρίζει τα παιδιά σχολικής ηλικίας σε 5 ηλικιακές ομάδες (1-2 χρ , 2-3 χρ, 4- 8 χρ, 9-13 χρ και 14-18 χρονών) . Βάσει λοιπόν αναπτυξιακής ηλικίας και διατροφικών αναγκών σε αυτές τις Ηλικιακές Ομάδες προκύπτουν και οι ποσότητες που οφείλει να προσφέρει ο γονέας/φροντιστής. Οπότε και αντίστοιχα μεγαλώνουν οι μερίδες σε κάθε κατηγορία τροφών ( δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γάλα- γαλακτοκομικά, όσπρια – κρέας- αυγά- ψάρι, και η ομάδα λάδι- λίπη -ξηροί καρποί).

Σχόλια