
Η φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια είναι τα αντιφλεγμονώδη – μη στεροειδή, οι στατίνες και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), που ελαττώνει τη CRP, το ινωδογόνο και άλλους δείκτες φλεγμονής.
H διατροφή που προτείνεται σε αυτή την πάθηση έχει τη βάση της στη Μεσογειακή, καθώς προσφέρει ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις δράσεις μέσω των τροφών που επιλέγονται.
Ουσίες όπως οι προσταγλαδίνες και οι λευκοτριενόλες μελετώνται ακόμη, γιατί έχουν έντονη συσχέτιση με την χρόνια αυτή πάθηση.
Απαγορεύονται τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα, κατεψυγμένα, παστά ή τηγανητά, προ επεξεργασμένα και ψημένα, γιατί παράγουν ΑGE τοξίνες που βλάπτουν μειώνοντας τη χρήση των “προστατευτικών” κυτοκινών με συνέπεια να μεταφέρουν το μήνυμα φλεγμονής στο ΚΝΣ.
Να αποφεύγονται, τρόφιμα που ψήνονται στα κάρβουνα λόγω ενώσεων που παράγονται σε υψηλές και έντονες θερμοκρασίες γενικά.
Σχετικά με τις πρωτεΐνες, προτιμώνται αυτές από σόγια, βρόμη, τα πρωτεϊνούχα σκούρα πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, άγρια χόρτα, σπανάκι) κ.α. Τα ασιατικά μανιτάρια, όσπρια, κινόα, κεφίρ, τοφού, γλυκοπατάτες είναι σημαντικά.
Τα λίπη, να προέρχονται από τριγλυκερίδια μέσης αλύσου MCT, το γ- λινολενικό από το ελαιόλαδο και τα ω-3 από τα ψάρια. Η αναλογία των ω-3 προς ω-6, ειδικά, πρέπει να προσεχθεί. Να αποφεύγονται τα αραβοσιτέλαια και τα λιπαρά σνακ με trans λιπαρά.
Ένα ποσοστό σημαντικών λιπαρών που έχει αποδεχτεί ότι βοηθάει, είναι 1,5 gr από τα ΕΡΑ και DHA λιπαρά, κάθε μέρα μετά το γεύμα. Όμως για τα ποσοστά αυτά όπως και για την L – αργινίνη, που σχετίζεται με την μείωση των φλεγμονών, γίνονται ακόμη έρευνες.
Πηγές λιπαρών που προτιμώνται, είναι τα ψάρια, (τα άγρια ή ποταμίσια), και όχι τα πολύ λιπαρά.
Περίπου 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο προσφέρουν αρκετή από την αντιφλεγμονώδη δράση που χρειάζεται ο οργανισμός. Σημαντικές τροφές για τον ίδιο σκοπό είναι: το καρυδέλαιο, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
Οι υδατάνθρακες να προέρχονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης. Ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρουν η φλούδα από μήλα (βιολογικά), ρόδια, σέλινο, άνηθο, μαϊντανό, ρόκα, η βρομελαίνη του ανανά, η ρεσβερατρόλη του κόκκινου ή μαύρου σταφυλιού και το Ιαπωνικού χόρτο Knot.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι δύο από τα τρόφιμα που εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολλούς προβιοτικούς παράγοντες που απαιτεί ο οργανισμός, για την «αντιφλεγμονώδη” διαδικασία μαζί με φρούτα όπως μούρα, αβοκάντο και ξινά κεράσια.
Το χαμομήλι, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο, το λευκό και πράσινο τσάι, η σοκολάτα υγείας, με κακάο ως 70%, το πιπέρι καγιέν, η κανέλα, το τζίντζερ και οι σπόροι Κία, και κυρίως ο κουρκουμάς είναι μερικά από τα τρόφιμα που ευεργετούν κυριολεκτικά τον οργανισμό από τους πόνους της πάθησης.
Ισχυρά Αντιφλεγμονώδη αφεψήματα, ροφήματα και έλαια, μπορούν να γίνουν από βότανα και φυτά όπως: Η πυκνογενόλη από φλοιό πεύκου, ή τον φλοιό λευκής ιτιάς, η καμφορά, το αγκάθι ή άκανθος, η γλυκόριζα, το γάλβανο, το γιασεμί, τo θυμάρι, το δενδρολίβανο, η βανίλια, η αχιλλέα και το ινδικό λιβάνι.
Λιγότερα γνωστά: Αλθαία ρίζα, αρμπαρόριζα, ο κέδρος Ιμαλαίων, τα ασιατικά σεντέλα, ουγγαρία η εριώδης, το ανκόλ και πολλά άλλα, για τα οποία πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τη παρασκευή και κατανάλωσή τους καθώς με κακή χρήση, μπορεί να γίνουν τοξικά.
Με κάποια από αυτά τα βότανα, γίνονται και αιθέρια έλαια για προσθήκη σε κρέμες και λάδια σώματος ή στο μπάνιο.
Η αίσθηση που μπορεί να προσφέρουν έστω και λίγες ώρες σίγουρα θα ανακουφίσει αρκετά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου