
Οι σπόροι πράσινου καφέ (Coffea Canephora Robusta) είναι ακατέργαστοι, μη φρυγμένοι σπόροι καφέ. Η διαδικασία ψησίματος φαίνεται ότι καταστρέφει ή τουλάχιστον μερικώς μειώνει την περιεκτικότητα ορισμένων χημικών ουσιών στους κόκκους καφέ, ιδιαίτερα το χλωρογενικό οξύ (καφεϊκό οξύ και εστέρας κινινικού οξέος), το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος πράσινου καφέ. Το πράσινο εκχύλισμα καφέ πωλείται ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους κάτω από μια ποικιλία σημάτων, όπως το "Coffee Slender" και το "Svetol".
Πράσινος καφές εναντίον καβουρδισμένου καφέ
Μια μελέτη αξιολόγησε την αντιοξειδωτική δράση του πράσινου καφέ σε σύγκριση με τον καβουρδισμένο καφέ. Τα δείγματα πράσινου καφέ είχαν ελαφρώς υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τον καβουρδισμένο καφέ. Η περιεκτικότητα σε ωχρατοξίνη Α (μυκοτοξίνη που μολύνει τα τρόφιμα) αξιολογήθηκε με πολλές μελέτες τόσο στον καβουρδισμένο όσο και στον πράσινο καφέ .

Ο καθαρισμός των πράσινων κόκκων καφέ μειώνει την ωχρατοξίνη Α σε κάποιο βαθμό, αλλά η πιο σημαντική μείωση συμβαίνει κατά το ψήσιμο. Επομένως, η φρυγμένη σκόνη περιέχει μόνο το 13% της ωχρατοξίνης Α που αρχικά υπήρχε στα πράσινα φασόλια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το ψήσιμο εξαλείφει τη μόλυνση από την ωχρατοξίνη Α από 48% σε 100%.
Η διαδικασία ψησίματος καταστρέφει επίσης το συστατικό του εκχυλίσματος καφέ πράσινου - χλωρογενικού οξέος. Το χλωρογενικό οξύ είναι μια φυτική ένωση που μπορεί να έχει κάποια επίδραση στη διατήρηση της απορρόφησης της γλυκόζης.
Μπορεί το πράσινο εκχύλισμα καφέ να βοηθήσει πραγματικά στην απώλεια βάρους;
Υπάρχουν μερικές μελέτες σε ζώα σχετικά με τη χρήση εκχυλίσματος πράσινου καφέ ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Σκοπός ενός άρθρου ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2010 ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος πράσινου καφέ ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους, χρησιμοποιώντας μόνο δεδομένα από κλινικές δοκιμές του ανθρώπου. Η ανάλυση τριών κλινικών δοκιμών που πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψής τους αποκάλυψε σημαντική διαφορά στην αλλαγή του σωματικού βάρους μεταξύ του εκχυλίσματος πράσινου καφέ και του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, οι δοκιμές δεν ήταν ομοιογενείς σε σύγκριση μεταξύ τους. Επιπλέον, η σημασία ήταν μέτρια και η κλινική σημασία δεν είναι επομένως βέβαιη.
Μια μικρή μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Applied Food Sciences (κατασκευαστής συμπληρωμάτων πράσινου καφέ αντιοξειδωτικού), απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. 16 υπέρβαρες έλαβαν δόση 700mg ή 1.05 mg των αλεσμένων κόκκων καφέ ή εικονικού φαρμάκου. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 10,5%. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν ελαφρώς περισσότερο βάρος με την υψηλότερη δόση σε σύγκριση με τη χαμηλότερη δόση, αλλά όχι με σημαντική ποσότητα με το εικονικό φάρμακο.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Καμία από τις δοκιμές που αξιολογήθηκαν στο προαναφερθέν άρθρο ανασκόπησης δεν ανέφερε τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με τη χρήση εκχυλίσματος πράσινου καφέ. Ωστόσο, ο πράσινος καφές φαίνεται να προκαλεί λίγες παρενέργειες, όπως ο καβουρδισμένος καφές, λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, διαταραχές στο στομάχι, άγχος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου