Διατροφικές Συμβουλές για Πρόληψη Εξάρσεων
Η νόσος του Crohn παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις σε θέματα διατροφής. Ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα και θα θέλετε να τα αποφύγετε. Η νόσος έχει περιόδους εξάρσεων, που είναι περίοδοι φλεγμονής με διάρροιες, ναυτία και κράμπες του στομάχου κατά το γεύμα. Έτσι οι συστάσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν βρίσκεστε σε περίοδο έξαρσης ή ύφεσης. Το παρακάτω άρθρο περιγράφει κάποιες διατροφικές προσεγγίσεις για τους ασθενείς με Crohn σε φάση έξαρσης και για την διατροφή που πρέπει να ακολουθούν.
Τι να αποφεύγετε Κατά την περίοδο έξαρσης συνιστάται να αποφεύγετε τρόφιμα με πολλές ίνες που είναι γνωστό ότι διεγείρουν το έντερο, όπως τα καρυκευμένα φαγητά.
Ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε
- Τα αλκοολούχα ποτά
- Τα ποτά καφεΐνης
- Ποτά με πολλά γλυκαντικά γιατί επιδεινώνουν τη διάρροια που συνήθως υπάρχει σε περιόδους έξαρσης.
Ψωμί και άμυλο Υπό φυσιολογικές συνθήκες η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όμως σε περιόδους έξαρσης της νόσου πρέπει να αποφεύγουμε τις ίνες. Δηλαδή:
- καστανό ρύζι
- δημητριακά που περιέχουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους
- ψωμί, κράκερς και ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα
- άγριο ρύζι
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά που περιέχουν πρόσθετες φυτικές ίνες όπως:
- τυριά που περιέχουν ξηρούς καρπούς
- γιαούρτια που περιέχουν φρούτα με τη φλούδα τους όπως βατόμουρα, κεράσια ή φράουλες
Η περιορισμένη κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ανακουφιστική κατά τις περιόδους έξαρσης καθώς παρέχουν ασβέστιο και ζωντανές ενεργές καλλιέργειες.
ΛΙΠΗ
Κάποιες πηγές λιπών είναι πλούσιες σε ίνες και πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια τρόφιμα είναι η καρύδα και οι ξηροί καρποί.
ΦΡΟΥΤΑ
Τα ωμά φρούτα και οι χυμοί πρέπει να αποφεύγονται κατά τις περιόδους έξαρσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τα αποξηραμένα φρούτα αλλά είναι ασφαλής η κατανάλωση μπανάνας, πεπονιού και μήλου χωρίς τη φλούδα.
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές μπορούν να προκαλέσουν αέρια και να ερεθίσουν το έντερο, έτσι πρέπει να αποφεύγονται κατά τις περιόδους έξαρσης. Τέτοιες τροφές είναι τα όσπρια, τα τηγανιτά αυγά, το τηγανιτό κρέας, τα λιπαρά αλλαντικά και τα βούτυρα ξηρών καρπών όπως το φυστικοβούτυρο.
ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ
Κατά τις περιόδους έξαρσης πρέπει να αποφεύγονται τα γλυκά που περιέχουν πίτουρο όπως τα μάφινς, η καρύδα, τα μπισκότα και άλλα γλυκίσματα που είναι φτιαγμένα με αλεύρι ολικής, τα αποξηραμένα φρούτα, οι μαρμελάδες και οι σταφίδες. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τροφές που είναι φτιαγμένες με οινόπνευμα σακχάρων όπως η μανιτόλη (αφθονεί στα φρέσκα μανιτάρια, χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτικό γλυκαντικό), η σορβιτόλη (τη συναντάμε με τη σήμανση Ε420 σε λάιτ αναψυκτικά, τσίχλες και καραμέλες διαβητικών, αποξηραμένα φρούτα και σε μικρότερο βαθμό στην μπύρα ) και η ξυλιτόλη (επίσης φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης που αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά).
Λαχανικά
Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τις περιόδους έξαρσης είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι, η φλούδα της πατάτας, το σπανάκι κ.α. Ορισμένα από αυτά, όπως το κρεμμύδι, δεν είναι πλούσια σε ίνες αλλά είναι γνωστό ότι ερεθίζουν το στομάχι.
Τι να τρώτε στις περιόδους έξαρσης
Η φλεγμονή του εντέρου οδηγεί σε συμπτώματα έξαρσης της νόσου του Κρον. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται διατροφή χαμηλών υπολειμμάτων που στηρίζεται σε τρόφιμα που περιορίζουν την ποσότητα των κοπράνων. Μια τέτοια διατροφή επιτρέπει την ανάπαυση και ανάνηψη του εντέρου καθώς δε χρειάζεται να εργάζεται για να πέψει τροφές. Αυτή η διατροφή ενδείκνυται μόνο στις περιόδους έξαρσης. Είναι προσέγγιση χαμηλή σε ίνες και δεν είναι ωφέλιμη σε φάσης ύφεσης. Αναψυκτικά που μπορείτε να καταναλώνετε είναι καφές και τσάι χωρίς καφεΐνη, αναψυκτικά με χαμηλή ζάχαρη, νερό. Η καφεΐνη διεγείρει το έντερο και επιδεινώνει τη διάρροια οπότε καλό είναι να αποφεύγεται. Όπως είπαμε είναι διατροφή χαμηλή σε ίνες οπότε να προτιμάτε το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και γενικά αν ένα τρόφιμο έχει παραπάνω από 2 γρ ινών ανά μερίδα να το αποφεύγετε σε φάσεις έξαρσης. Όσο αφορά τα γαλακτοκομικά, η κατανάλωσή τους εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς με Κρον. Ορισμένοι βρίσκουν ότι τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε να καταναλώσετε δυο μερίδες τυριού, τυριού κότατζ, γάλακτος και γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες. Λιπαρά που μπορείτε να καταναλώσετε είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα και τα λάδια. Τα φρούτα πρέπει να είναι αποφλοιωμένα, κομπόστες εκτός από κεράσια και μούρα, χυμοί χωρίς τον πολτό, ώριμες μπανάνες και πεπόνια. Οι πρωτεΐνες που καταναλώνονται στις εξάρσεις πρέπει να είναι καλομαγειρεμένες και τρυφερές ώστε να κόβονται με το πιρούνι. Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, το ψάρι, βούτυρα καρπών χωρίς σπόρους, πουλερικά και προϊόντα σόγιας. Τα γλυκίσματα να καταναλώνονται με σύνεση και μπορούν να είναι κέικ, μπισκότα, γρανίτες φρούτων, καραμέλες, παγωτά χωρίς ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και ζελέ. Λαχανικά που μπορείτε να φάτε είναι τα σπαράγγια, τα μαγειρεμένα λαχανικά όπως τα φασολάκια, πατάτες χωρίς φλούδα, κολοκυθάκια κ.α.
Γενικά αυτή η διατροφή χαμηλών ινών μπορεί να μη καλύπτει όλες σας τις διατροφικές ανάγκες και για αυτό ίσως ο γιατρός σας συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β6 και Β12. Ορισμένοι ασθενείς με νόσο Κρον λαμβάνουν το φάρμακοo nordimet του οποίου η δραστική ουσία methotrexate μπορεί να προκαλέσει έλλειψη φυλλικού οξέως ώστε ο ασθενής να πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα τη μέρα που λαμβάνει το φάρμακο.
Πως να προλάβουμε τις εξάρσεις της νόσου
Αν βρίσκεστε σε φάση ύφεσης στραφείτε σε διατροφή πλούσια σε ίνες. Αυτή η διατροφή διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της πέψης και βελτιώνει την υγεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τρόφιμο που να συνδέεται με τη νόσο Κρον. Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετικά τρόφιμα που ερεθίζουν το έντερό του και προκαλούν φλεγμονές. Για αυτό το λόγο καλό είναι να κρατάτε ημερολόγιο με όλα τα τρόφιμα που καταναλώνετε και τα συμπτώματα που βιώνεται μετά από κάθε τρόφιμο.
Τα συνηθέστερα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι τα καρυκεύματα, τα γαλακτοκομικά και οι φυτικές ίνες. Πάντως όλα τα παραπάνω δεν πυροδοτούν τη νόσο.
Άλλα θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι πρέπει να τρώτε μικρά συχνά γεύματα αντί για μεγάλα ώστε να μειώσετε τα αέρια, να πίνετε πολύ νερό, να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα των ινών στη διατροφή σας μαζί με πολύ νερό για να μπορεί το σώμα να προσαρμόζεται. Σε κάθε περίπτωση συνεργαστείτε με τον διαιτολόγο σας για παραπάνω συμβουλές σχετικές με τη διατροφή σας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου